Verksamhetsberättelse år 2022 för Släkten Boëthius förening

Föreningen har vid årets slut 86 betalande medlemmar vilket utgör 4 färre jämfört med år 2021.

Styrelsen har under året haft följande sammansättning:

Göran Boëthius (Rättvik), Åsa, ordförande
Ketty Boëthius (Skytteanum), Stockholm, vice ordförande
Lena Boëthius (Sörvik), Stockholm, sekreterare
Jacob Boëthius (Orsa), Bromma, kassör
Elisabet Björklund (Orsa), Skara, genealog
Marijke Vreeswijk (Stockholm), Gagnef, ledamot
Åsa Zethraeus (Orsa), Sollentuna, ledamot
Hélène Boëthius (Norrköping), Hässelby, ledamot

samt ständigt adjungerade:
Oskar Lissheim Boëthius (Skytteanum), Stockholm, Facebookadministratör
Ulf Boëthius (Orsa), Sollentuna, webbmaster

Årsmöte hölls den 13 februari 2022 i digital form och samlade 12 medlemmar. Dagordning och beslut enligt protokoll på hemsidan.

Under året har styrelsen haft nio protokollförda möten varav åtta digitala.

Arbetet har främst rört planering och genomförande av föreningens 80-årsjubileum i form av släktmötet i Mora den 21-22 maj – se dokumentation på hemsidan.

En viktig anledning till att mötet förlades till Mora var föreningens förslag till länsstyrelsen att utreda eventuell byggnadsminnesförklaring av den prostgård som Jacob Boëthius lät uppföra i slutet av 1600-talet. Länsstyrelsens utredningen, som publicerades 1 april 2022, utmynnar i ”Sammantaget har prostgården…så höga kulturhistoriska värden att den bedöms uppfylla kraven för byggnadsminnesförklaring enligt kulturmiljölagen”. Kyrkoförvaltningen har ännu i december 2022 inte tagit ställning i frågan – föreningen följer utvecklingen.

Utveckling av hemsidan

Hemsidan, som är vår viktigaste kommunikationskanal, utvecklas kontinuerligt. En ny flik har tillkommit under menyn Släkten/Släkthistoriska artiklar. Under den fliken lägger vi artiklar med större omfång, och som kan komplettera kortare artiklar med bildillustrationer som vi lägger in under Släktalbumet. Det finns mycket att läsa om Prostgården både under Släktalbumet och Släkthistoriska artiklar. Kortare personnotiser kan fortfarande läggas i släktregistret. Ikoner i registerförteckningen berättar vilka poster i registret som innehåller texter och/eller bilder.

 Uppdatering av släktregistret

Släktregistret är föreningens viktigaste databas för information om släktens historia och utveckling. Komplettering av uppgifter till släktregistret görs enkelt av medlemmarna genom att fylla i ett formulär på hemsidan, som automatiskt mejlas till webredakören när formuläret sparas. Uppdateringen av personuppgifter kan även ske genom styrelsen och dess representanter i de olika släktgrenarna.

Utveckling av släktträdet

Arbetet med att utveckla släktträdet, som ligger upplagt i My Heritage, har under 2022 fått stå tillbaka för planeringen av 80-årsjubileet och byggnadsminnesförklaringen av prostgården i Mora.

 Utnyttjande av socialt medium

Utnyttjandet av Facebookgruppen har varit fortsatt sparsamt. Intresserade hänvisas till Oskar Lissheim.  

Övrigt som diskuterats i styrelsen under året

 Även om styrelsens arbete under året i mycket fokuserat på planering av 80-årsjubileet vill vi påminna om andra angelägna uppgifter där medlemmar kan medverka:

- Dokumentera – medan du minns! Möjligheten att i släktregistret lägga in informella minnesteckningar om din föräldrageneration. Bra att ha när barnbarnen börjar fråga…

- Finns släktföreningar som hittat nyckel till föryngring? Måste man vara 70+ för att ”gilla släkten”?

- Saknar du ditt trema? Styrelsen har en stående uppmuntran till medlemmar som blivit av med sitt trema i släktnamnet (antingen 1947 vid överföring till personnummer eller vid datorisering 1991) att återvinna den rätta stavningen. Var och en kan vända sig till sitt stads- resp landsarkiv för intyg på den historiska stavningen varmed man sedan ansöker om rättelse hos Skatteverket. Även tremalösa barn måste ansöka om rättelse.

”Gratulationschecken” på 100 kronor till medlemmar som fyller jämnt fr o m 70 år har i diplomform utdelats tre gånger under året. Beloppet tillfaller ALEF – Adult Learning and Empowerment Facilitators – som drivs av Hélène Boëthius. Titta gärna in på www.alef.org!

Föreningens ekonomiska förhållande framgår av särskild redovisning på hemsidan.

Örmanäs, Åsa, i januari 2023

Göran Boëthius
Ordförande